Маслиново масло

90ден

Маслиновото масло има холагогни, седативни и лаксативни својства, поради кои се користи како благо средство…

Количина:

Опис

МАСЛИНОВО МАСЛО – Olivae oleum

Состав:

Маслиновото масло се добива со пресување на плодот од маслинка (Olea europaea).

Делување:

Маслиновото масло има холагогни, седативни и лаксативни својства, поради кои се користи како благо средство против камен во жолчката, бубрежни колики, опстипација (затвор).
Применето надворешно, ја штити кожата од изгоретини од сонце и делува смирувачки на оштетена кожа.
Ја негува сувата и оштетена коса.

Внатрешна употреба:

За исфрлање на камен од жолчката се земаат по 2 супени лажици, пред спиење во тек на 3-4 дена.
При опстипација (затвор, запек) се земаат 1-2 супени лажици, наутро.

Надворешна употреба:

Се нанесува во тенок слој на кожата.

Пакување:

50 ml