Ашваганда 450 mg

880ден

Ашваганда (лат.Withania somnifera) или т.н. зимска цреша е една од престижните и витално важните билки во Ајурведската…

Количина:

Опис

Ашваганда (лат.Withania somnifera) или т.н. зимска цреша е една од престижните и витално важните билки во Ајурведската медицина која старите хиндуси ја користеле уште пред 2000 години.

Ашвагандата е во суштина ниска грмушка со мали зелени цветови и портокалово-црвени плодови која води потекло од повеќе различни региони во Индија.

На Санскрит оваа билка значи „мирис на коњ”- индицирајки ја притоа моќта на оваа билка која дава здравје и снажност на организмот како онаа на младите коњи. Старите Хиндуси ја користеле ашвагандата уште пред 2000 години како енергетик кој го подмладува организмот, за подобрување на менталното здравје и зголемување на физичката сила, репродуктивната способност, како и за зголемување на отпорноста на организмот кон настинки, грип и инфекции.

Ашвагандата има антистресогено и адаптогено дејство – го подмладува и освежува организмот, делува како невротрансмитер кој ги подобрува конгитивните способности, како и функцијата на имунолошкиот, кадиоваскуларниот, нервниот, репродуктивниот и ендокриниот систем.

Ашвагандата исто така има благ седативен ефект врз централниот нервен систем и делува како мускулен релаксант заради што се препорачува за намалување на ефектите на стресот, несоницата, анксиозноста и депресијата. Најчесто се употребува за подобрување на виталноста и општата здравствена состојба, особено кај лица кои се опоравуваат од тешки или хронични заболувања.

Во Азија оваа билка многу често се користи и за зголемување на либидото, третман на импотенција и зголемување на плодноста кај мажите. Таа исто така помага и во регулацијата на шеќерот во крвта и го намалува апетитот за слатки работи заради што се препорачува и кај дијабетичарите.

Се препорачува:

  • Кај лица со хронични заболувања и рековалесценти;
  • При проблеми со дигестивниот тракт;
  • Кај проблеми со респираторниот систем;
  • За одржување на срцево-садовиот систем;
  • Кај невропсихијатриски тегоби;
  • За намалено либидо и плодност кај мажите и сл.

Употреба: Како додаток во исхраната,  се земаат 1-2 капсули 2 пати на ден со вода.

Да не се надминува препорачаната дневна доза. Додатокот во исхрана не треба да се користи како замена за разновидна исхрана. Да се чува подалеку од дофат на деца.